Geld lenen: De eisen voor een lening

Als u geld leent, wil de geldverstrekker een aantal dingen weten. Op basis daarvan wordt beoordeeld of u de lening krijgt. Wat zijn de eisen voor een lening?
eisen lening

Eisen voor een lening: Heeft u een BKR-notering?

De geldverstrekker kijkt of u geregistreerd staat bij BKR (Bureau Krediet Registratie). Als dat zo is, heeft u al een krediet of lening lopen. Dit betekent niet meteen dat u geen nieuwe lening meer kunt afsluiten, want de geldverstrekker kijkt ook naar de zwaarte van de BKR-notering. Zo kunt u al een BKR notering krijgen als u privé een lease auto heeft. Maar ook de hypotheek wordt bij bureau BKR geregistreerd.

Het BKR maakt onderscheid in een positieve of negatieve BKR registratie. Een lening afsluiten met een negatieve BKR registratie is erg lastig. En als het dan lukt om een lening af te sluiten dan betaalt u een extra hoge rente. Met een positieve BKR-registratie is een lening afsluiten geen probleem.
U krijgt een negatieve BKR registratie als u in het verleden uw lening niet heeft terug betaald of betalingstermijnen heeft gemist. U bent dan geen betrouwbare “leenpartner” waardoor u een hogere rente moet betalen omdat de kredietverstrekker meer risico loopt.

DNKM banner

Wel stelt de geldverstrekker soms aanvullende eisen voor een lening, zoals:

Vast inkomen belangrijk voor geldlening

Om een lening te krijgen is een vast inkomen belangrijk. Het wordt erg lastig geld lenen zonder inkomen. Onder inkomen word verstaan, inkomen uit werkzaamheden, maar ook een uitkering. Het hangt wel van de soort uitkering af. Met een Wajong-uitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en een nabestaandenuitkering is een lening afsluiten vaak wel mogelijk.
Met bijvoorbeeld een WW-uitkering is geld lenen lastiger.

saldodipje banner

Andere eisen voor een lening

Naast de BKR-notering en het inkomen zijn er ook nog veel andere criteria die bepalen of u een lening kunt afsluiten, bijvoorbeeld:

  • Het doel van uw lening.
  • De looptijd van de lening.
  • Uw leeftijd.
  • Of u een eigen huis heeft.

Wilt u meer informatie over een lening afsluiten, neem dan contact op met de bank of andere kredietverstrekker. Voldoet u aan de twee belangrijkste eisen voor een lening, inkomen en positieve BKR, dan is er vaak niets aan de hand en kunt u probleemloos een lening afsluiten.

DNKM banner
error: Content is protected !!