Wat zijn de kosten van een persoonlijke lening?

geld lenen kost geld

Wanneer je een lening wilt afsluiten, omdat je het financieel nou eenmaal niet redt zonder te lenen, ga je een hoop verschillende leningen met elkaar vergelijken. Om de kosten van een persoonlijke lening te vergelijken, moet je kijken naar de verschillende voorwaarden, maximaal te lenen bedragen, het verschil in rente, en de bijbehorende looptijd voor de aflossing.

Je wordt al snel blind van alle opties en weet niet meer wat nou de beste deal is. Om ervoor te zorgen dat je niet wordt afgezet en in zee gaat met de beste partij, is het fijn om te weten wat nou realistische en betrouwbare bedragen zijn.

DNKM banner

Wat zijn de kosten van een persoonlijke lening?

De hoogte van de kosten van een persoonlijke lening is afhankelijk van veel verschillende factoren. Bij een persoonlijke lening worden de kosten onder meer bepaald door de afgesproken looptijd. Hoe minder je per maand terugbetaalt, hoe meer je in totaal kwijt zal zijn. Want wanneer je minder terugbetaalt per aflossing, duurt het langer om de volledige lening af te lossen. Je betaalt dus vaker een rentebedrag waardoor de lening uiteindelijk duurder wordt.
kosten van een persoonlijke lening berekenen
Het is daarom wijs om zoveel mogelijk af te lossen per maand als mogelijk is. Hierdoor betaal je in totaal minder rente. Denk hier goed over na voordat je een persoonlijke lening afsluit. Het is wijs om niet alleen te kijken naar de maandelijkse bedragen, maar ook naar het jáárlijks kostenpercentage.

Wat zijn de kosten van een doorlopend krediet?

Bij een doorlopend krediet is de maandelijkse aflossing meestal gelijk aan een percentage van hoeveel je maximaal mag opnemen. Dit zit meestal tussen 1% en 2% van het bedrag dat je leent. Wanneer je ervoor kiest om weinig per maand af te lossen, is het aflossingspercentage ook lager. Omdat het echter langer duurt om alles terug te betalen, betaal je alsnog méér rente dan wanneer je kiest voor sneller aflossen. Bij een doorlopend krediet mag je natuurlijk altijd tussendoor extra aflossen als je bijvoorbeeld een financiële meevaller hebt.

Voordat je een lening afsluit, moet je dus goed bekijken wat voor jou de meest gunstige oplossing is. Het is een balans tussen “Hoeveel geld heb ik nodig per maand om van te leven” en “Hoe betaal ik zo min mogelijk rente over mijn lening”.

Wat is een reële rente voor een lening

Er zijn verschillende websites waar je de hoogte van de rente kan vergelijken. Het is handig om deze tools te gebruiken wanneer je verschillende leningen bij verschillende kredietverstrekkers overweegt.

Bij een persoonlijke lening kan je zien dat de laagste rente rond de 4% zit. Wanneer je 4% rente betaalt, heb je dus te maken met een eerlijke en goede deal met een reële rente.

Hoe lager het bedrag dat je leent, hoe hoger de rente.


Wettelijk is het maximale rentepercentage voor een lening 15%. Wanneer je daar boven zit, word je opgelicht en moet je dus de lening NIET afsluiten. Kijk ook altijd goed uit met geld lenen via marktplaats. Niet doen!

saldodipje banner

Bij een lening met doorlopend krediet kom je vaak uit tussen 4,8% en 10%. Zit je hier tussen, dan zit je veilig, maar het is nog steeds slim om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Wanneer je maar een klein bedrag wilt lenen zonder al te veel gedoe en met een korte looptijd om de totale kosten van de persoonlijke lening te beperken. Dan kan je terecht bij Saldodipje. Zij hebben een overzichtelijke website en bieden zonder veel gedoe en zonder tussenkomende banken een kleine lening aan.

error: Content is protected !!