Onderhandse lening

geld lenen kost geld

Wanneer je een klein bedrag wilt lenen is het niet altijd handig om maar direct naar de bank toe te gaan. Als u een lening gaat afsluiten bij een bank is dat vaak voor een bedrag van enkele duizenden euro’s. Een bank sluit niet graag een lening af voor een paar honderd euro zoals een minilening. Daarnaast rekent een bank met een hoger rentepercentage, dus hogere kosten. Een alternatief voor dergelijke leningen is de onderhandse lening.
Maar wat is een onderhandse lening precies en wanneer is het beter om voor een onderhandse lening te kiezen? Geld lenen zonder bank is natuurlijk een aanlokkelijk iets, maar lenen zonder bank vraagt om goede afspraken. Het gaat immers om geld en dat is toch best een groot goed.
onderhandse lening afsluiten

Onderhandse lening afsluiten bij vrienden of familie

Wanneer je een onderhandse lening af wilt sluiten betekent dit dat je geld leent van een vriend of familielid. Er zijn vele redenen te bedenken om geld van vrienden of familie te lenen. Vaak gaat het om een klein bedrag. Maar je kunt natuurlijk ook grotere bedragen onderhands lenen, bijvoorbeeld voor de investering in een eigen zaak. Of wanneer je een opleiding wilt volgen en een vriend of familielid of werkgever wilt hierin investeren. Lees hier meer over particulier geld lenen.

Bij deze vorm van lenen zonder bank is het wel verstandig om goede afspraken te maken. Je kunt ervoor kiezen om een rentepercentage af te spreken, welke dan een stuk lager zal zijn dan bij de bank. Ook kun je een onderhandse lening gebruiken om een auto te financieren. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken waarom mensen geld lenen bij vrienden.

Geld lenen zonder bank is goedkoper lenen

Geld lenen zonder bank is voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief. Vaak zit je niet te wachten op de hogere kosten of strikte afspraken die een bank maakt. Dit betekent niet dat lenen zonder bank geheel zonder afspraken gaat. Je zult met de andere persoon of partij in kwestie moeten afspreken dat de onderhandse lening terug betaald zal worden.

leningennl 320 banner

Aflossen en afbetalen kan dan op verschillende manieren gebeuren, maar net welke afspraken je maakt. Bedenk wel dat als je geld leent zonder bank, dus van vrienden dat je de vriendschap in gevaar kunt brengen. Zeker als door omstandigheden wordt gevraagd de lening versneld af te lossen en je kan daar niet aan voldoen omdat je het geld niet hebt.

saldodipje banner

Maak altijd duidelijke afspraken

Aan een lening of deze nu onderhands is of niet, kunnen ook wettelijke verplichtingen zitten. Uw bank kan helpen om hierbij te adviseren. Een onderhandse lening is ook een schuld en deze kan gebruikt worden bij de jaarlijkse aangifte bij de Belastingdienst. Dit kan zeer interessant zijn wanneer je spreekt over grote bedragen.

Maar meestal gaat het bij onderhandse leningen om kleine bedragen en zijn het vaak goedkope leningen. Afspraken kunnen snel gemaakt worden en u kunt snel over uw geld beschikken. Geld lenen kost geld, dat begrijpt iedereen en dat geldt ook voor een onderhandse lening.

error: Content is protected !!