Particulier lenen

geld lenen kost geld

Particulier lenen is een oplossing als je geld nodig hebt. Je leent dan niet van een bank of instelling maar van een particulier. In veel gevallen gaat het om een lening van een vriend of familielid. Dat overlegt makkelijker en meestal hanteren ze een lage rente, of zelfs helemaal geen rente. Goedkoop dus. Bovendien vragen ze niet naar alle financiële gegevens, waar een bank soms erg moeilijk kan doen.

leningennl 320 banner

Voordelen van geld uitlenen

Diegene die het geld uitleent doet het meestal om de ander te helpen. Toch kan hij er zelf beter van worden. Je krijgt meer rente dan op je spaarrekening en houdt er dus wat aan over. Als je geld uitleent zodat een ander een bedrijf op kan zetten, kun je in de voorwaarden vragen om een aandeel in de winst. Dit wordt ook wel durfkapitaal genoemd als je geld leent aan een startende ondernemer.

particulier lenen geld

Valkuilen van particulier lenen

Zolang je netjes de aflossing betaalt, is er meestal niets aan de hand. Maar wat als dat niet lukt? Een bank verzekert zich tegen dit soort risico’s, maar een particulier niet. Hij is zijn geld kwijt. Een veel groter gevaar is dat de relatie verstoord wordt. Je zou niet de eerste zijn die een familieconflict overhield aan een geldlening.

Een contract afsluiten

Het is in het belang van beide partijen dat problemen voorkomen worden. Dat begint bij het opstellen van een contract. Doe het, al lijkt het misschien niet zo nodig. Het contract geeft duidelijkheid. Zorg dat er een aantal zaken in genoemd worden:

  • het bedrag
  • De hoogte van de rente
  • De aflossingstermijn en de manier van afbetalen
  • De mogelijkheid om eerder af te betalen
  • Wat gebeurt er als er niet wordt afgelost?
  • Ondertekening door beide partijen, met een datum van ondertekening

Zorg ervoor dat beide partijen een identiek exemplaar hebben, zodat niemand de indruk kan hebben dat er later mee gesjoemeld is.

saldodipje 728 banner

Een particulier die je niet kent

Er zijn mensen die privé-leningen aanbieden, bijvoorbeeld op marktplaats. Je moet je goed realiseren wat je doet als je hiermee in zee gaat. Deze mensen worden niet gecontroleerd door de AFM (Autoriteit voor Financiële Markten) en ze kunnen heel erg moeilijk doen. Voor je het weet eisen ze extra bedragen als vergoeding als je niet op tijd terug betaalt. Of het zijn oplichters die eerst geld vragen voor allerlei “kosten” en vervolgens nooit meer met geld over de brug komen. Naar je geld kun je fluiten.

Als je een klein bedrag nodig hebt van een paar honderd euro kun je beter een kredietverlener als Ferratum of Saldodipje inschakelen. Zij geven minileningen voor één of twee maanden, maar wel met de zekerheid dat ze zich houden aan de regels van de overheid. Meer informatie kun je vinden op hun website.

saldodipje banner

Crowdfunding

Een speciale manier van particulier lenen is crowdfunding. Dan leen je kleine bedragen van veel personen. Daar zitten vaak specifieke doelen achter, zoals het opzetten van een eigen bedrijf.

De voordelen voor een uitlener zijn hetzelfde: zij krijgen een hogere rente dan bij een spaarrekening en het risico is klein omdat het om een klein bedrag gaat. De lener kan wel veel geld binnen halen, ook tegen een lagere rente dan bij een bank. Deze vorm van particulier lenen is enorm in opkomst en vooral aantrekkelijk voor starters van een eigen bedrijf.

error: Content is protected !!