Wat is een hypothecaire lening?

geld lenen kost geld

Wil je graag een woning kopen? Dan kan informatie over een hypothecaire lening je zeker helpen. Met de huidige economie anno 2016 is het verre van gemakkelijk om een huis te kopen. De wereld van een starter is nu eenmaal niet zo gunstig. De huizenmarkt is wel verbeterd ten opzichte van de afgelopen jaren maar hij staat er bij lange na nog niet goed voor. Dit neemt echter niet weg dat steeds meer mensen er wel op uit zijn om een huis te kopen. De vooruitzichten zijn gunstig en het is niet ondenkbaar dat de huizenmarkt er uiteindelijk wel weer bovenop zal komen.
hypothecaire lening
Er moet veel geregeld worden voordat je een huis kunt kopen. Zorg daarom dat je zelf al goed voorbereid bent. Weet wat de hypothecaire lening is en wat de voordelen en nadelen zijn als je deze af gaat sluiten. Een lening afsluiten kost namelijk altijd geld, maar je wilt je dromen toch uit laten komen met de aankoop van een prachtig huis? Tijd om te ontdekken wat de opties zijn om op een slimme en verantwoorde manier een hypothecaire lening af te sluiten.

a-krediet banner 728

Eigen woning met hypothecaire lening

Een eigen woning hebben is natuurlijk de droom voor veel mensen. Je kunt eindelijk je eigen weg bepalen en zit niet langer vast aan de voorwaarden van een huurcontract. Maar wanneer je een woning wilt kopen en je de maandlasten kent, zul je een hypothecaire lening moeten afsluiten.

De hypothecaire lening sluit je af bij een bank of verzekeraar naar jouw persoonlijke keuze. Een hypothecaire lening is speciaal in het leven geroepen voor de aankoop van een woning. Het is een lening die de aanschaf van een huis mogelijk maakt.

De rente van een hypothecaire lening is op dit moment erg gunstig. Wanneer je het rentepercentage kent kun je jouw maandelijkse lasten voor deze lening berekenen. Houd ook rekening met de aflossing van de lening. Een financieel adviseur kan precies uitrekenen wat jouw maandlasten zullen worden.

Je eigen thuis kopen met hypothecaire lening

Wanneer je de woning van je dromen hebt gevonden, wil je natuurlijk niets liever dan eindelijk dat huis gaan betrekken. Maar voordat het zover is zul je naar de bank moeten stappen voor een lening. De bank zal kijken naar je maandelijkse inkomsten en naar de zekerheden van het inkomen.

Na de economische crisis van 2008 zijn banken een stuk voorzichtiger geworden met het verstrekken van een hypothecaire lening. Voor starters is het daarom niet bepaald gemakkelijker geworden een huis te kopen, maar laat dat vooral de pret niet drukken. Je eigen woning hebben is natuurlijk prachtig en het zal je maandlasten daarnaast ook behoorlijk kunnen drukken, want huren kost ook behoorlijk wat geld. Met de hypothecaire lening kun jij je eigen thuis kopen.

leningennl 320 banner

Soorten hypothecaire lening

Een hypotheek kent verschillende vormen. Zo was de afgelopen jaren de aflossingsvrije hypotheek erg populair en tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een lineaire of annuïteiten hypotheek. Want een ding wat we wel geleerd hebben van de krediet crisis is dat het aflossen van je huis nog niet zo’n gek idee is.

Een beleggingspolis om je huis af te lossen heeft voor veel mensen slecht uitgepakt. De rendementen zijn niet gehaald en de polis staat op verlies. Een spaarhypotheek afsluiten met een hypotheek rente van 2% zet nou ook niet echt zoden aan de dijk als je naar het rendement op de inleg kijkt. Nee, een lineaire hypotheek is zo slecht nog niet.
Het is tegenwoordig nog steeds mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, wel tegen strengere voorwaarden.

Met een lineaire hypothecaire lening betaal je elke maand een vaste aflossing met daar bovenop de rente. Naarmate je meer hebt afgelost, daalt het rente deel. Je lasten worden dus steeds lager.

Bij een annuïteiten hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat dus uit aflossing en rente. Het aandeel aflossing in dit bedrag zal steeds meer toenemen.

Welke hypothecaire lening is het goedkoopst?
De lineaire hypothecaire lening is het goedkoopst omdat je over de hele looptijd van de hypotheek de minste rente betaalt. En dat kan behoorlijk oplopen.

De bank en haar berekening

De bank berekent je maandlasten wanneer je een hypotheek gaat afsluiten. Dit wordt gedaan op basis van je inkomsten maar ook het huis dat je op het oog hebt. Er wordt een rekenmodel op los gelaten waarna wordt bepaald of je het huis in kwestie ook daadwerkelijk kunt kopen. Wanneer de afspraken rond zijn en je eindelijk het huis kunt betrekken, wordt het contract afgerond.

saldodipje banner

Het simpelweg aflossen van je hypothecaire lening is misschien wel de verstandigste keuze die je kunt maken. Je bouwt gelijk een spaarpotje op voor later als je kiest voor een veilige, degelijke hypotheek vorm.

Met een lineaire hypothecaire lening of annuïteiten hypotheek weet je op voorhand binnen hoeveel jaar je de hypotheek hebt afbetaald. Dat kunnen veel mensen tegenwoordig niet zeggen.
Zorg daarom dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Weet wat de kosten zijn van de hypothecaire lening, wat de maandelijkse vaste lasten worden en geniet dan snel van je eigen woning!

error: Content is protected !!