Lening oversluiten

geld lenen kost geld

Soms komt het voor dat mensen een lening afsluiten waar ze achteraf niet zo blij mee zijn, in dat geval kan een lening oversluiten uitkomst bieden. De lening blijkt uiteindelijk toch duurder te zijn dan u in eerste instantie had verwacht. Het totale bedrag van aflossing en rente van uw bestaande lening is hoger dan dat u hetzelfde bedrag vandaag opnieuw zou lenen. In dat geval kan een lening oversluiten u veel geld besparen.

Wat betekent een lening oversluiten?

Een lening oversluiten komt kort gezegd op het volgende neer. U sluit een nieuwe lening af waarmee u in een keer uw oude lening aflost. Het kan bijvoorbeeld zijn dat in de tussentijd de leenrente enorm gedaald is, waardoor oversluiten van uw oude lening interessant is. De nieuwe lening heeft een lager rentepercentage en daardoor lagere lasten.
lening oversluiten

Een lening oversluiten loont

Er zijn veel verschillende leningen beschikbaar en u kunt bij veel geldverstrekkers terecht om een lening af te sluiten. Dit maakt het hele proces van geld lenen onoverzichtelijk als u op zoek bent naar de best passende geldlening. Het is dan ook niet verwonderlijk dat iemand een lening afsluit waar hij later niet zo blij mee is.
U komt na het afsluiten tot de ontdekking dat er bij een andere bank een goedkopere lening met een lagere rente en betere voorwaarden bestaat. Uw oude lening oversluiten is dan de beste optie.

DNKM banner

Maar mag u zomaar uw oude lening oversluiten?

Veel gezinnen hebben een lening afgesloten waar ze voorlopig niet meer vanaf komen. In het televisie programma Radar is hier onlangs aandacht aan geschonken. Sinds het afsluiten van de lening is de rente enorm gedaald waardoor een lening oversluiten interessant is. Echter in de voorwaarden van de lening staat vermeld dat bij tussentijds aflossen een enorme boeterente is verschuldigd waardoor vervroegd aflossen niet interessant is.

Dit is natuurlijk niet netjes van de bank waar deze mensen de lening hebben afgesloten, maar de bank staat in zijn recht om vast te houden aan de voorwaarden.
Kijk daarom niet alleen naar de rente als u een lening afsluit maar ook naar de voorwaarden zodat u tussentijds boetevrij mag aflossen. Lees ons artikel “leningen vergelijken“.

Lening oversluiten, hoe werkt het?

Wanneer u besluit om uw lening over te sluiten dan sluit u een nieuwe lening af bij een andere of bij dezelfde bank. Ook als u toch boeterente moet betalen dan kan oversluiten interessant zijn. Met het geld van de nieuwe lening lost u uw oude lening af. Omdat de nieuwe lening lagere kosten heeft, zou u zelfs meer geld kunnen lenen terwijl de maandelijkse lasten gelijk blijven. Een bank zal u echter nooit teveel geld verstrekken. Maximaal lenen is niet altijd verstandig. De bank kijkt voor het nieuwe leenbedrag naar uw inkomen en maandlasten.

DNKM banner

saldodipje banner

De kleine lettertjes van de lening

Kijk bij het afsluiten van een lening altijd goed naar de voorwaarden en afspraken van de lening. Wees daarnaast ook verstandig en bepaal voor uzelf wat u maximaal aan maandlasten wilt betalen. Geld lenen kost geld en het is een gegeven dat mensen niet altijd door hebben hoeveel ze maandelijks kunnen missen.

Om te voorkomen dat u zichzelf diep in de schulden steekt, kunt u zich laten informeren door de bank of geldverstrekker. Zo kunt u de best passende lening afsluiten. Of u nu een klein bedrag of een groot bedrag wilt lenen, voorkom dat u teveel betaalt voor uw geldlening.
In de voorwaarden van de lening staat dus of u de lening vervroegd mag aflossen zonder boeterente te betalen. Hierdoor kunt u altijd de lening oversluiten en heeft u lagere maandlasten.

error: Content is protected !!