Geld lenen

geld lenen kost geld

Zal ik geld lenen? Dat is een vraag die altijd wel een keer in je leven naar voren komt. De auto gaat ineens kapot. Jouw kind gaat studeren en dat kost meer geld dan je hebt. Soms zie je het lang van tevoren aan komen, soms heb je plotseling een extra bedrag nodig. Met name dat laatste geval kan tot een snel besluit leiden, waar je later spijt van hebt omdat er goedkopere of betere mogelijkheden waren. Geld lenen is iets dat je goed overwogen moet doen.
geld lenen

Kijk en vergelijk

Het ligt voor de hand dat je naar je eigen bank gaat om een lening af te sluiten. Daarmee ga je wel voorbij aan andere mogelijkheden. Er zijn veel financiƫle instellingen of banken waar je geld kunt lenen, soms tegen een betere rente of betere voorwaarden. Die voorwaarden worden vaak vergeten.

Mag je extra aflossen als je ineens wel weer geld hebt? Betaal je daar dan een boete voor? Wat gebeurt er als je een maand niet kunt aflossen? Dit soort dingen moet je van tevoren weten zodat je weet waar je aan toe bent.

Je doet er goed aan om de kredietaanbieders te vergelijken. Er zijn online mogelijkheden om dat te doen. Kijk bijvoorbeeld op onze website om de rente op leningen te vergelijken. Vul een paar gegevens in en je ziet meteen welke lening de beste optie voor je is. Er worden meerdere geldschieters vergeleken, zodat je een goede indicatie krijgt.

Een lening oversluiten

Als je al ergens anders een duurdere lening hebt lopen, is er vaak de mogelijkheid om een lening over te sluiten. Dat wil zeggen dat een andere bank de lening overneemt, vaak tegen een gunstigere rente. Let op, want meestal moet je aan de vorige lener wel een extra bedrag betalen voor het oversluiten, waardoor het minder goedkoop is dan het lijkt. Toch kun je veel geld besparen zeker omdat de rente enorm gedaald is.

Geld lenen: welke vorm is het beste?

Welke vorm van geld lenen het beste is, hangt deels af van de vraag waarvoor je geld nodig hebt en voor hoe lang.
Hieronder vind je de meest gebruikte leenvormen:

leningennl 320 banner

Persoonlijke lening

Dit is de meest gebruikte vorm. Je krijgt een bepaald bedrag in handen. De rente is van tevoren afgesproken en het af te lossen bedrag per maand ook. Je weet van tevoren precies waar je aan toe bent. Deze vorm is geschikt als je eenmalig een bedrag wilt lenen. De maandelijks kosten blijven gelijk.

Enkele aanbieders van de persoonlijke lening zijn:

Doorlopend krediet

Je spreekt hierbij met de kredietverstrekker af hoeveel geld je maximaal mag lenen. Terwijl de lening loopt mag je ondertussen aflossen, maar ook weer opnieuw opnemen.

Deze lening is zeer flexibel maar niet voor iedereen geschikt. Aflossen mag, maar hoeft niet. Je betaalt wel elke maand rente. Als je nog geen geld hebt opgenomen en er geen gebruik van maakt, betaal je uiteraard niets. Deze vorm van lenen is handig als je regelmatig een geld buffer achter de hand wilt hebben.

saldodipje 728 banner

saldodipje banner

Minilening

Hierbij gaat het om een klein bedrag dat je ineens nodig hebt. In de meeste gevallen kun je hierbij hooguit een paar duizend euro lenen. De looptijd is kort, vaak maar een paar maanden. Dat betekent dat je binnen die tijd het geld terug betaald hebt. Het voordeel is dat je snel van de lening af bent. Het nadeel is dat je er zeker van moet zijn dat je het geld binnen die korte tijd weer beschikbaar hebt om het terug te betalen.

Rood staan op de bankrekening

Bij de meeste banken kun je tot een bepaald bedrag rood staan. De rente hierop is heel hoog en dus duur. Geld lenen door rood te staan op je betaalrekening is daarom de slechtste optie als je geld lenen wilt.

error: Content is protected !!