Is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar?

geld lenen kost geld

Wanneer je een lening hebt afgesloten, wil je natuurlijk dat er zo min mogelijk extra kosten bij komen kijken. Je hebt de lening niet voor niets afgesloten want geldproblemen had je al. Nu is het alleen maar zorgen dat je de lening gaat aflossen zodat je volledig lening- en boetevrij door het leven kan. In sommige gevallen is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar bij de belastingdienst. Het zou natuurlijk zonde zijn als de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar is in 2017 en dat jij daar, onwetend, geen gebruik van zou maken. Ga daarom na hoe het zit voor jouw persoonlijke situatie, om extra kosten te besparen.

leningennl 320 banner

De kosten van de persoonlijke lening beperken

Het beperken van de kosten van een lening begint natuurlijk aan het begin: het afsluiten van de lening. Op deze website is veel informatie te vinden. Zo kan je lezen hoe je de bijkomende kosten van een lening zoveel mogelijk kan beperken. Wanneer je weet waar je op moet letten bij het afsluiten, kan je de lening makkelijker afbetalen.
rente van een persoonlijke lening aftrekbaar

Welke lening is aftrekbaar?

Of jouw rente wel of niet aftrekbaar is, is afhankelijk van waar jij het geleende geld voor gebruikt. Het geleende bedrag en de soort lening is hierbij dus niet van belang. Het maakt niet uit of jij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet hebt afgesloten. Op de vraag, is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar kunnen we dus Ja antwoorden in sommige gevallen.

Sinds 2001 is de rente van een lening bijna alleen maar aftrekbaar wanneer de lening is afgesloten met als doel om de eigen woning te financieren. De rente van een persoonlijke lening is aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor:

  • aanschaffen van het huis,
  • een verbouwing,
  • het uitvoeren van cruciaal onderhoud in huis,
  • of de kosten voor het afsluiten van een hypotheek.

Een lening met dit bestedingsdoel valt in inkomstenbelasting box 1, belastbaar inkomen uit werk en woning.

DNKM banner

Is schuld en rente van een persoonlijke lening aftrekbaar?

In sommige gevallen kan je een persoonlijke lening aftrekken in belasting box 3, omdat het in principe gaat om een schuld. Daardoor neemt je vermogen af en hoef je minder belasting te betalen over je eigen vermogen. Dit kan gunstig zijn en geld besparen.

Is consumptief krediet aftrekbaar bij de belastingdienst?

Consumptief krediet is een vorm van krediet die wordt gebruikt voor het aanschaffen van producten met een beperkte houdbaarheid. Hieronder vallen bijvoorbeeld auto’s en reizen, maar ook wit- en bruingoed. Net als bij persoonlijke leningen en leningen met doorlopend krediet, is ook bij consumptief krediet de leenrente van de belasting af te trekken wanneer je het geld besteedt aan het eigen huis.

Dit is het geval wanneer je jouw lening dus besteedt aan bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer, waarbij veel wit- en/of bruingoed moet worden aangeschaft. Het gaat in alle gevallen om het bestedingsdoel, al zijn weinig mensen hiervan op de hoogte. Het is slim om bij twijfelachtige gevallen goed na te gaan of de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar is. De belastingdienst én de kredietverstrekkers kunnen je hiermee helpen.

saldodipje banner

Is een lening voor een restschuld ook aftrekbaar?

Een andere manier waarbij de leenrente aftrekbaar is, is wanneer het gaat om een lening die is afgesloten om schulden door de verkoop van een huis af te betalen. Deze schulden kan je oplopen wanneer een huis sterk in waarde is gedaald en je het verkoopt voor een lagere prijs dan het bedrag van je openstaande hypotheek.

Ondanks dat het huis op dat moment geen eigen woning meer is, omdat je er immers niet meer zelf woont, is de leenrente voor een restschuldfinanciering aftrekbaar. Dit is een tegemoet koming om mensen te helpen die in deze situatie verkeren. Deze regeling is geldig voor restschulden die ontstaan zijn tussen 28 Oktober 2012 en 1 Januari 2018.
online lening

error: Content is protected !!