Een lening afsluiten bij het UWV

geld lenen kost geld

Ga je een eigen bedrijf starten? Een lening afsluiten om je eigen bedrijf te financieren is niet altijd gemakkelijk. Begin je vanuit huis en heb je weinig middelen nodig, dan is starten niet zo’n probleem. Maar heb je een startkapitaal nodig om te kunnen beginnen? Dan wordt het soms lastig. Je moet een goed ondernemingsplan hebben wil je überhaupt in aanmerking komen voor een lening. Banken zijn al lang niet meer toeschietelijk met het verstrekken van starterskrediet. Gelukkig is er voor starters de kredietverstrekker Qredits, maar als het ook daar niet lukt kun je misschien een lening afsluiten bij het UWV. Hoe dat moet en waaraan je moet voldoen, lees je hier.
geld lening bij uwv afsluiten als starter

Wanneer kan je een lening afsluiten bij het UWV?

Je kunt alleen bij het UWV krediet krijgen als je daar bij een commerciële bank of kredietverstrekker niet voor in aanmerking komt.

Daarnaast moet je aan de voorwaarden van het UWV voldoen, wat onder andere inhoudt dat je een structurele functionele beperking (SFB) hebt die naar verwachting nog minimaal een jaar gaat duren. Een andere voorwaarde is dat de onderneming die je wilt starten past bij je huidige vaardigheden, en je moet de werkzaamheden zelfstandig kunnen uitvoeren. Je hoeft overigens niet perse een uitkering van het UWV te ontvangen.

DNKM banner

Geld lenen startende ondernemer

Het geld dat je wilt lenen om te investeren in de start van je eigen bedrijf, heet voor het UWV het starterskrediet. Je kunt het UWV ook vragen om borg te staan, zodat een commerciële bank je toch het geld leent.

Lukt dit niet, dan leen je rechtstreeks bij het UWV. De voorwaarden zijn redelijk soepel, met een relatief lage rente en lange looptijd. Wel moet je met je aanvraag een recente verklaring van het Bureau Krediet Registratie (BKR) meesturen. Het kan tot acht weken duren voor je aanvraag beoordeeld is.

Lening voor startende ondernemers met BKR

In principe krijgen ondernemingen geen BKR-registratie voor een bedrijfslening. Alleen als ze niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, krijgen ze een negatieve registratie (na herhaaldelijke waarschuwing).

Maar voor eenmanszaken wordt altijd gekeken naar je persoonlijke BKR-registratie voor een bedrijfslening. Banken zullen je sneller weigeren als deze negatief is. Wil je een lening afsluiten bij het UWV, dan wordt er ook om je BKR-status gevraagd. Maar als je een goed ondernemingsplan hebt, of anderszins goede prognoses kunt onderbouwen, hoeft een negatieve privénotering in het BKR niet meteen een bezwaar te zijn.

saldodipje banner

Dus ben je de voornemens om een eigen bedrijf te starten maar loop je tegen de lamp bij de financiering? Dan is het de moeite waard om te kijken of je een lening kunt afsluiten bij het UWV.

error: Content is protected !!