DUO Lenen: Studenten lening

geld lenen kost geld

Veel mensen die informatie over een studenten lening zoeken, gebruiken de term DUO lenen. Als je gaat lenen bij DUO wil je graag weten hoeveel kan ik lenen, wat is het rentepercentage en hoe werkt dat een DUO lening aanvragen? Dit zijn vragen die veel studenten bezighouden als ze gaan studeren.

saldodipje 728 banner

Wat is DUO en hoe werkt DUO lenen?

DUO is een afkorting van Dienst Uitvoering Onderwijs en maakt dus onderdeel uit van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. DUO is verantwoordelijk voor het verstrekken van de studiefinanciering en de tegemoetkoming in de schoolkosten. Ook zorgt DUO ervoor dat de student zijn studielening straks gaat afbetalen.
Veel mensen hebben vroeger te maken gehad met de IB-groep die de studiefinanciering regelde, tegenwoordig wordt dat dus door DUO gedaan.
DUO Lenen Studenten lening
Als je gaat lenen bij DUO komt iedereen in aanmerking voor de volgende drie onderdelen, de studielening, de OV kaart (het reisproduct) en het collegegeldkrediet. Het onderdeel aanvullende beurs is net als vroeger bij de IB-groep afhankelijk van het inkomen van je ouders.

De studiefinanciering is dus een studenten lening en na je studie moet je die studie lening aflossen. Als je binnen 10 jaar bent afgestudeerd dan hoef je het reisproduct en de aanvullende studielening niet terug te betalen. Heb je geen diploma, dan moet je de hele studielening terugbetalen.

saldodipje banner

Maximaal lenen als student, hoeveel kan je lenen?

Een studiefinanciering bij DUO bestaat dus eigenlijk uit twee onderdelen die iedereen kan krijgen, de studielening en het collegegeldkrediet. Vanaf het nieuwe schooljaar 2016-2017 kan je €1027,83 maximaal lenen bij DUO. Deze bedragen zijn per maand.
Kom je daarnaast in aanmerking voor een aanvullende beurs dan kan je nog meer geld lenen bij DUO, maximaal €383,77.
Dus ga je maximaal lenen bij DUO dan kan je €1411,60 per maand lenen. Een behoorlijk bedrag.
Alleen de aanvullende beurs hoef je niet terug te betalen mits je binnen 10 jaar je diploma hebt gehaald. Dit bedraagt voor het schooljaar 2016-2017 €383,77 per maand.

Rekenhulp van DUO

Wil je weten hoeveel aanvullende beurs je kan krijgen, gebruik dan deze rekenhulp.
Weten hoeveel studiefinanciering je kunt krijgen gebruik dan deze rekenhulp.
Benieuwd of je onder de oude of nieuwe studiefinanciering regeling valt? Doe dan deze test.

Bijverdienen studiefinanciering

Studeer je aan de HBO of universiteit dan mag je onbeperkt bijverdienen naast je DUO lening of studiefinanciering. Bij de vorige studiefinanciering regeling was dat anders en mocht je als student niet te veel verdienen met een bijbaan.

saldodipje banner

Rentepercentage als je gaat lenen bij DUO

Het rentepercentage van een DUO lening is extreem laag, zo laag zelfs dat het misschien zelfs aantrekkelijk is om altijd maximaal te lenen. Bovendien staat de rente voor 5 jaar vast, de duur van een normale studie periode.
Het rentepercentage van een DUO lening is voor 2016 0,01% en voor 2017 zelfs 0%

Met een rentepercentage van 0% zou je zelfs kunnen overwegen om geld te verdienen met je DUO lening. Alleen al door het leenbedrag wat je niet nodig hebt op een spaarrekening te zetten, of te investeren kan je al geld verdienen door maximaal DUO lenen.

error: Content is protected !!