Vermogen in stenen benutten

geld lenen kost geld

Het goedkoopste lenen blijft een lening met een onderpand van de eigen woning. De rente bij hypotheken is sinds jaren laag en dat betekent voor mensen met een overwaarde op de eigen woning de meest voordelige kredietvorm om zo het vermogen in stenen te benutten. Het blijft wel geld kosten, maar een stuk minder dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening.
overwaarde vermogen in stenen benutten

Overwaarde en vermogen in stenen benutten

Een extra hypotheek naast de bestaande hypotheek is mogelijk als er overwaarde is. De woning is meer waard dan de hypotheek en die ruimte kan gebruikt worden voor een lening. Door de stijging van de woningprijzen in de afgelopen jaren is de huidige marktwaarde van de woning toegenomen. Daarbij lossen de meeste mensen maandelijks de hypotheek af met ruim 3 procent per jaar. In feite is er dus vermogen gecreëerd in de woning.

Extra hypotheek

Een tweede of extra hypotheek hoeft niet afgesloten te worden bij de bank waarbij je de eerste hypotheek hebt lopen. Het loont de moeite om bij verschillende hypotheekverstrekkers te shoppen om niet alleen de rente te bekijken, maar ook de aanvullende voorwaarden zoals boetevrij-aflossen of niet aflossen en de maximale rentevast periode.

Maandlasten en kosten van de lening

De lening kosten zijn afhankelijk of je kiest voor een lineaire of annuïtaire aflossing. Kies je voor vaste maandbedragen dan ga je voor een annuïteitenhypotheek. Bij een lineaire hypotheek los je een vast bedrag af en je betaald alleen de rente over het resterende hypotheekbedrag. Gaandeweg gaan dan de maandlasten omlaag. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je uitsluitend een rentebedrag.

NIBC extra hypotheek

De nibc bank biedt extra hypotheken met de keuze van aflossen of niet aflossen. De rente kan je maximaal 20 jaar vastzetten. De rentetarieven zijn gemiddeld hoger dan bij een eerste hypotheek. Het verschil bedraagt afgerond zo’n 0,5 procent.

saldodipje banner

De tweede hypotheek bedraagt maximaal de marktwaarde van de woning minus de eerste hypotheek, maar dient minimaal 15.000 euro te bedragen. Het nemen van een tweede hypotheek voor een lager bedrag is overigens niet interessant in verband met de kosten die je moet maken.

Denk aan de advieskosten, een taxatierapport en misschien moet je notariskosten maken als de hypothecaire inschrijving bij aankoop van de woning niet hoog genoeg is. Het is alleen mogelijk om via een onafhankelijke hypotheekadviseur een extra hypotheek af te sluiten om de overwaarde of Vermogen in stenen benutten en om te zetten in een lening.

error: Content is protected !!