Hoe financier je een nieuwe tuin?

geld lenen kost geld

Of je nou een nieuwbouwwoning of bestaande woning hebt, een nieuwe tuin brengt veel plezier met zich mee. Zelf doen is de goedkoopste optie maar soms ontkom je er niet aan om een vakman in te schakelen. Hoe financier je een nieuwe tuin? Sparen of slim lenen, dat is de boodschap. Kijk maar eens naar de mogelijkheden.
tips hoe je nieuwe tuin financiert

Kosten nieuwe tuin

Een tuin aanleggen hoeft niet veel te kosten, tenminste wanneer je alles zelf doet. In dat geval ben je voor €400 tot €5000 klaar. Een en ander is afhankelijk van de inrichting van de tuin en het oppervlak. Wil je echter ook een overkapping, tuinhuisje, vijver en moeten er schuttingen komen? Dan kunnen de kosten al snel oplopen tot €20.000 of meer.

De gemiddelde kosten voor aanleg van een tuin liggen tussen de €30 en €65 per vierkante meter. Dit is voor gras aanleggen of beplanting plaatsen inclusief het uurtarief van de hovenier. Wil je bestrating aan laten leggen, dan ben je tussen de €35 en €100 per vierkante meter kwijt.

Zo financier je een nieuwe tuin

Er zijn verschillende mogelijkheden om een nieuwe tuin te financieren. Wanneer je een nieuwbouwwoning of bestaande woning koopt kun je de tuinaanleg meefinancieren in de hypotheek. Helaas is dit niet altijd mogelijk en zul je een andere manier moeten vinden om aan geld te komen. Daarom hieronder enkele belangrijke tips.

saldodipje banner
 • Sparen voor een nieuwe tuin

  De meest praktische en goedkoopste oplossing is sparen voor een nieuwe tuin. Dit vraagt veel discipline en het duurt wel even voordat je alles bij elkaar hebt. Stel dat de nieuwe tuin € 8000 kost. Spaar je € 250 per maand dan ben je 32 maanden (bijna drie jaar) verder voordat je met de tuinaanleg kunt starten.

 • Particulier geld lenen

  Redelijk goedkoop is particulier geld lenen. Doe dit echter alleen van familie, vrienden of bekenden. Wanneer je van vreemden leent is het belangrijk dat je een goed contract opstelt. Betaal nooit vooraf geld, een lening los je pas af op het moment dat je het leenbedrag binnen hebt. Ook wanneer je van familie of vrienden leent stel je een leenovereenkomst op en betaal je rente.

 • Persoonlijke lening voor de tuinaanleg

  Lukt het niet om te sparen en kun je geen geld lenen van familie of vrienden, dan is de persoonlijke lening de meest geschikte optie voor financiering van een tuin. Hierbij leen je geld van een betrouwbare kredietverstrekker. Deze kredietverstrekker staat altijd onder toezicht van het AFM, waardoor deze aan belangrijke wet- en regelgeving moet voldoen.

  De persoonlijke lening betaal je in maandelijkse termijnen tegen een vaste rente en looptijd terug. Wil je tussentijds aflossen? Bij sommige aanbieders kan dit boetevrij, bijvoorbeeld bij het Postkrediet. Nu de rente historisch laag staat is het zeker interessant om eens naar de persoonlijke lening te kijken.

 • Doorlopend krediet voor meerdere verbouwingen

  Een nieuw huis gekocht, er staan wel wat verbouwingen of aanpassingen op de planning. Met een eigen woning ben je eigenlijk nooit klaar. Heb je vaker geld nodig, dan is het doorlopend krediet interessant. Bedragen die zijn afgelost zijn namelijk opnieuw opneembaar. Dit kan tot aan de maximale kredietlimiet.
  Het doorlopend krediet heeft een variabele rente en looptijd, waarbij de looptijd maximaal 15 jaar doorloopt.

Bekijk van tevoren dus wat de totale aanleg van de tuin kost en hoe je dit gaat financieren. Door van tevoren goed over dit soort zaken na te denken kun je een hoop geld besparen!

error: Content is protected !!