Sparen of beleggen?


geld lenen kost geld

De afgelopen jaren is de spaarrente enorm gedaald en de vraag moet ik sparen of beleggen wordt dan ook steeds vaker gesteld. Met een spaarrente van 3,5 of 4% kun je nog best leuk verdienen. Stel dat je 20.000 euro op je spaarrekening hebt staan en je krijgt 4% rente op jaarbasis, dan ontvang je 800 euro aan rente. Maar helaas is de spaarrente enorm gedaald de afgelopen jaren. Tegenwoordig mag je blij zijn als je nog 1% rente krijgt over je spaargeld.
Als je gaat beleggen kun je mooie rendementen behalen. Een rendement van 5, 10 of zelfs 15% zijn geen uitzondering. Maar wat moet ik nou doen? Sparen of beleggen?
sparen of beleggen

Sparen of beleggen? Verschil in risico

Het is niet eenvoudig om iemand te adviseren of hij moet sparen of beleggen. Die keuze is namelijk heel persoonlijk en hangt onder andere van het doel af wat iemand voor ogen heeft. Naast het rendement zijn er nogal wat verschillen tussen beleggen of sparen.

Het risico dat je loopt is het grootste verschil. Met een spaarrekening loop je geen risico. Je weet van tevoren precies waar je aan toe bent. De bank vertelt je hoeveel rente je ontvangt op jaarbasis. Uiteraard kan deze rente in de loop der jaren wel wisselen, maar je loopt geen risico op verlies van geld.

Als je gaat beleggen is het een ander verhaal. Met beleggingen koop je aandelen van bepaalde bedrijven. Deze aandelen kunnen in waarde stijgen, maar ook dalen. In het geval een stijging maak je winst, maar bij een daling verlies je juist geld. Handelen in aandelen brengt dus een veel groter risico met zich mee.
Natuurlijk zijn er ook nog andere vormen om te beleggen die minder risicovol zijn, zoals beleggingsfondsen of obligaties. Maar ook hier geldt dat het rendement kan variëren.

Sparen of beleggen? Beleggen kost meer tijd

Als je twijfelt tussen sparen of beleggen, besef dan dat beleggen veel meer tijd kost. Je zult namelijk onderzoek moeten doen naar de verschillende aandelen die er zijn. Je kunt niet als een kip zonder kop aandelen gaan kopen.

Allereerst moet je ontdekken hoe beleggen precies werkt en vervolgens moet je gaan uitzoeken welke aandelen je koopt. De beste aandelen zijn de aandelen die in waarde gaan stijgen. Hoe kun je ontdekken welke aandelen dit zijn? Verdiep je in het bedrijf, volg het beursnieuws en houd economische ontwikkeling in de gaten. Verder komt er ook een dosis geluk bij kijken, je weet namelijk nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren.

saldodipje banner

Als je weinig tijd hebt en je hebt geen zin in grote risico’s, dan is de vraag moet ik sparen of beleggen snel beantwoord. In dat geval kun je het beste kiezen voor sparen. Je loopt dan geen risico en je bent alleen tijd kwijt met het uitzoeken van de beste spaarrekening. Daarna kun je door middel van een automatische overboeking iedere maand een vast bedrag over laten boeken naar je spaarrekening.

Sparen of beleggen? De keus is aan jou!

Of je nou gaat sparen of beleggen, wij wensen je veel succes. Ga in ieder geval nooit beleggen met geld wat u binnenkort misschien nodig heeft want dat zou wel eens voor problemen kunnen zorgen als de beurs gaat dalen.
Zet alle voor- en nadelen op een rij en kies uit sparen of beleggen. Uiteraard kun je altijd contact opnemen met je bank als vragen hebt.

error: Content is protected !!