Reken eerst uit hoeveel je kunt lenen!

geld lenen kost geld

Je wilt geld lenen, maar je vraagt jezelf af hoeveel geld je kunt lenen. Gelukkig is het antwoord op deze vraag heel simpel. Je kunt dit namelijk eenvoudig en gemakkelijk online berekenen. Er is voor elk leendoel (en dus leenbedrag) wel een geschikte lening te vinden, maar de vervolgvraag is of je dit wel kunt bekostigen. Er kleven namelijk ook wat nadelen aan, want geld lenen kost nou eenmaal geld. Enfin, ik zal het uitleggen. Lees je verder?
Reken uit hoeveel je kunt lenen

Het nut van een rekentool bij het bepalen van het leenbedrag

Je wilt een leuke auto rijden, maar kiest toch liever voor een financial leasevorm. Of je bent op zoek naar een extra spaarpotje voor het geval de wasmachine het begeeft. Maar misschien wil je jouw woning wel verduurzamen en een groene lening afsluiten. Wat de reden ook is, het is handig om van te voren uit te rekenen en te weten of je de financiële lasten van de nieuwe lening kunt betalen.

Als je een nieuwe woning wilt kopen, dan laat je ook van tevoren berekenen wat de maximale hypotheek is die je kunt krijgen. Dat scheelt weer wat speurwerk op Funda naar een droomwoning met grote tuin die misschien toch niet binnen jouw budget valt. En zo werkt het ook bij andere soorten leningen om met de rekentool uit te rekenen wat je lasten zullen zijn.

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

De maximale hypotheek wordt meestal berekend aan de hand van je bruto jaarinkomen en dat van je partner. Sommige kredietverstrekkers kijken ook naar het onderpand, oftewel de woning die je op het oog hebt. Daarnaast speelt het ook mee of je nog lopende verplichtingen, zoals leningen en partneralimentatie hebt bij de berekening van jouw maximale hypotheek.

Ben je ondernemer? Dan wordt jouw maximale hypotheek op een andere manier berekend. Vaak wordt er naar het gemiddelde jaarinkomen van jou (en dat van jouw partner) van de afgelopen drie jaar gekeken, maar ook naar de verwachting voor dit jaar.

Er zijn ook andere soorten leningen

Ook in het geval je voor een andere leenvorm kiest, zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening, loont het de moeite om een rekentool te gebruiken. Ook het lezen van de kleine lettertjes mag niet vergeten worden, want bij sommige kredietverstrekkers kan je niet boetevrij aflossen.

Kies je voor een persoonlijke lening, dan leen je een bedrag tot maximaal €75.000 bij een kredietverstrekker. De minimale looptijd is 12 maanden en de maximale looptijd is 15 jaar. In sommige gevallen is een langere looptijd mogelijk, maar dan zal men wel aanvullende voorwaarden stellen.

saldodipje banner

Bij een persoonlijke lening staat de rente en looptijd vast. Daarnaast bestaat er ook nog een flexibele lening, ook wel een doorlopend krediet genoemd. Een doorlopend krediet kan geschikt zijn, als je nog niet weet hoeveel geld je in totaal nodig zult hebben (voor je verbouwing). Heb je een deel van het bedrag afgelost, dan kan je dit later weer opnemen tot het maximale leenbedrag. Dat klinkt verleidelijk, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Als je niet aflost en alleen rente betaalt, dan blijft jouw schuld gelijk. Als je meer zekerheid wilt, is een persoonlijke lening dus een beter alternatief.

Tevens is de rente aftrekbaar als je deze lening uitsluitend voor het onderhoud of verbetering van jouw woning gebruikt. Het voordeel ten opzichten van een hypothecaire geldlening is dat je bij deze andere leenvormen geen taxatie van je woning nodig hebt en dat scheelt al snel €500 aan kosten.

error: Content is protected !!