Hoe werkt het oversluiten van een lening?

geld lenen kost geld

Meerdere leningen samenvoegen kan veel geld besparen. Hoe werkt het oversluiten van een lening? Dit lijkt ingewikkeld maar in de praktijk is het heel eenvoudig. Het belangrijkste is om te kijken naar de huidige kredietrente. Vaak kan je enkele tientjes tot honderden euro’s per maand besparen.
hoe werkt oversluiten lening

Dure lening met hoge rente

Vanaf 2015 zijn de kredietrentes langzaam gaan dalen. In 2020 staan ze historisch laag. Zo betaal je voor de persoonlijke lening een rente vanaf 3,8%. In 2008 lag diezelfde rente al snel op 9%.
Helaas staan veel mensen er niet bij stil: het oversluiten van een dure lening. Terwijl een rente van 1% tot 3% lager al voor een lastenverlichting zorgt. Sommige mensen hebben meerdere leningen lopen. Deze leningen samenvoegen zorgt ook voor lagere maandlasten. Denk ook eens aan een postorderkrediet, creditcard of rood staan bij de bank. Dit zijn ontzettend dure leningen waarbij de rente schrikbarend hoog ligt.

Hoe werkt het oversluiten van een lening?

Is het oversluiten van een lening moeilijk? Nee hoor, iedereen kan het. Het enige dat je nodig hebt zijn de gegevens van je huidige lening of leningen. Vervolgens geef je aan of je een extra bedrag wil lenen. In veel gevallen kan dit.
De aanvraag verricht je online. Dit scheelt weer tijd en een rit naar een bank of kredietaanbieder. Het oversluiten van een lening is hierdoor heel laagdrempelig.

Rentes goed vergelijken bij het oversluiten

Wil je geld besparen op je huidige lening dan is het belangrijk om rentes goed met elkaar te vergelijken. Ondanks de historisch lage rente zijn er onderling toch wel verschillen. Ook de voorwaarde per kredietaanbieder verschilt. Gelukkig is het mogelijk om meerdere offertes aan te vragen. Leg deze naast elkaar en bekijk de verschillen.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Bij het oversluiten van een lening wordt je altijd gevraagd of je een persoonlijke lening of doorlopend krediet wil. Wat is het verschil tussen beiden?
Een persoonlijke lening is geheel op jou afgestemd. Je ontvangt een leenbedrag dat ook bij je inkomen en woonsituatie past. Dit bedrag betaal je in maandelijkse termijnen terug. De rente en looptijd staan vast, wel zo duidelijk.

Heb je vaker geld nodig, bijvoorbeeld omdat je niet alleen nu maar ook in de toekomst gaat verbouwen of iets aan wil schaffen? Dan past het doorlopend krediet beter bij jou. Deze leenvorm is iets minder populair, dit komt omdat de rente wat hoger ligt. Je betaalt in maandelijkse termijnen het openstaande bedrag terug. De looptijd is variabel (maximaal 15 jaar). Ook de rente is variabel, maar hier merk je niet veel van omdat de maandlasten gelijk blijven.

Zowel bij de persoonlijke lening als het doorlopend krediet kan je tussentijds extra aflossen, dit is boetevrij. Het is dan ook altijd aan te raden om dit te doen, hiermee breng je de totale leensom omlaag.

saldodipje banner

Beoordeling van je aanvraag

Je hebt een aanvraag gedaan voor het oversluiten van een lening of het samenvoegen van meerdere leningen. Hoe gaat dit verder in zijn werk? De kredietaanbieder beoordeelt je aanvraag. Door zoveel mogelijk informatie mee te sturen zal deze beoordeling sneller verlopen.

Zodra je aanvraag is goedgekeurd regelt de kredietverstrekker het oversluiten van de lening. Heb je om een extra lening gevraagd dan ontvang je dit extra bedrag snel op je bankrekening.

error: Content is protected !!