Geld sparen lukt niet. Tips om te sparen met weinig geld

Volgens gegevens van budgetvoorlichter het Nibud hebben maar liefst 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens te weinig spaargeld. Hierdoor lopen deze huishoudens risico om in financiële problemen te raken. Deze problemen kunnen ontstaan als een gezin voor onverwachte uitgaven komt te staan. Er kunnen dure spullen kapotgaan, zoals een auto of wasmachine, of misschien moet je het eigen risico van je zorgverzekering betalen. Als je dan geen spaarpotje achter de hand hebt, dan heb je een probleem. Geld sparen is daarom heel belangrijk. Helaas is geld sparen met een laag inkomen vaak lastig.
geld sparen met weinig geld

Oorzaken geen spaargeld

Net name huishoudens met lagere inkomens hebben het moeilijk met spaargeld. Als een inkomen te laag is, dan is er simpelweg geen ruimte om geld opzij te zetten. Dat de spaarrentes bij banken inmiddels op bijna 0% staan motiveert ook niet. Daar komt nog bij dat mensen vaak maar weinig met de toekomst bezig zijn. Ze denken vooral ‘ik kan niet sparen’ op dit moment, want ik heb het geld nu nodig.

Over de toekomst zijn we vaak te optimistisch. Toch zou het Nibud graag zien dat spaargeld een vaste maandelijkse uitgave wordt, zoals de andere vaste lasten, in plaats van alleen het geld opzij zetten dat overblijft.

Waar kun je op letten?

Ook als je denkt ‘ik kan niet sparen’, dan kun je toch op bepaalde dingen gaan letten. Neem de tijd om te bekijken waar je geld kunt besparen. Zijn er abonnementen die je kunt opzeggen? Ben je niet te uitgebreid verzekerd? Kun je overstappen naar een goedkopere energieleverancier of zorgverzekeraar? Kun je misschien naar een goedkopere supermarkt of minder A-merken kopen? Op deze manier kun je al snel een paar honderd euro besparen.

Tips voor geld sparen met weinig geld

Geld opzij zetten is voor veel mensen een uitdaging, maar sparen met weinig geld is extra lastig. Toch zijn er een aantal tips om te sparen die je kunt proberen als je inkomen te laag is. Spaar bijvoorbeeld al het kleingeld dat je ontvangt en stort dit eens in de zoveel tijd op je spaarrekening.

Als je kunt besparen op dingen, zoals een goedkoper abonnement of de energierekening, zet het bespaarde geld dan opzij. Het helpt ook om wekelijks een paar euro opzij te leggen in plaats van af en toe een groot bedrag te storten. Help jezelf eraan herinneren dat je wilt sparen door briefjes op te hangen of reminders in je telefoon te zetten.

saldodipje banner

Meteen overmaken naar spaarrekening

Als je een keer een groter bedrag ontvangt, zoals vakantiegeld, maak het dan meteen (grotendeels) over naar je spaarrekening. Zo kom je minder in de verleiding om het uit te geven. Als je snel in de verleiding komt om geld uit te geven, maak dan ook meteen na het ontvangen van je loon wat geld over naar je spaarrekening.

Je kunt bij sommige banken automatisch sparen. Je kunt een vast bedrag kiezen dat de bank dan maandelijks van je betaalrekening naar je spaarrekening overmaakt. Dan vergeet je dit zelf niet te doen. Zo kun je toch geld sparen met weinig geld of met een laag inkomen.

DNKM banner
error: Content is protected !!