Hoe koop je aandelen en waar doe je dat?

geld lenen kost geld

Dat de huidige spaarrente niets meer voorstelt hoeven we je niet te vertellen. Als je geld op je spaarrekening hebt staan, is de spaarrente bijna 0% en bij een hoger saldo zelfs negatief. Jammer, want op deze manier gaat je spaargeld nooit groeien. Wil je meer rendement? Dan kan je gaan beleggen in aandelen. Maar hoe koop je aandelen? En hoeveel risico brengt het met zich mee? Je leest het hier.
hoe en waar koop je aandelen

Beleggen levert meer rendement op dan sparen

Aandelen kopen kan je veel meer rendement opleveren dan de weinige rente op je spaarrekening. Als je in aandelen gaat beleggen koop je als het ware een deel van een bedrijf. Aandelen zijn bewijzen van eigendom. Eigenlijk wordt je dus “mede-eigenaar” voor zolang je de aandelen hebt.

Beleggen doe je voor voor de korte of lange termijn. Het doel van beleggen is uiteraard om je beleggingsperiode met winst af te sluiten bij verkoop van je aandelen. In de tussentijd deel je mee in de winst van het bedrijf en krijg je dividend uitgekeerd. Dat is mooi meegenomen!

Beginnen met beleggen

Als je gaat beginnen met beleggen is het belangrijk om je goed in te lezen. Want hoe leuk en gemakkelijk het ook lijkt, beleggen brengt risico’ met zich mee.

Het allerbelangrijkste om veilig te beginnen met beleggen is dat je een verantwoord bedrag kiest om te gebruiken. Zorg dat je wat spaargeld achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven. Ga eerst “oefenen”. Fietsen en lopen leer je ook niet in een dag. Zo zou je kunnen oefenen met een demo, soort van “fictieve aandelen”. Op deze manier wordt je een beetje wijzer in de wereld van aandelen kopen.

Hoe koop je aandelen?

In principe kan je aandelen kopen van alle bedrijven die een notering hebben op de effectenbeurs. En dit zijn er veel. Denk bijvoorbeeld aan grote bedrijven als Ahold en Google.
De beste methode is om je aandelen te spreiden. Dit zorgt ervoor dat je veiliger kunt beleggen. Doe dit door op verschillende momenten in te stappen, uit verschillende regio’s aandelen te kopen en in meerdere sectoren te investeren.

Wil je minder risicovol beginnen met beleggen? Dan kan je ook kiezen voor een beleggingsfonds. Je koopt met een aandeel in een beleggingsfonds een klein deel van een gespreide portefeuille in aandelen van verschillende bedrijven. Deze portefeuille wordt beheerd door een fondsbeheerder. Als een aandeel uit deze portefeuille slecht gaat kan het zo zijn dat de andere aandelen in het beleggingsfonds het beter doen. Je spreidt dus je risico’s en de kans op een daling van je winst.

Waar koop je aandelen als je wilt beginnen met beleggen?

Je kunt aandelen kopen bij je eigen bank. Maar wat vaak voordeliger is om aandelen te kopen bij een broker. Als je een beginnend belegger bent is het verstandig om je vooraf goed te oriënteren voordat je aandelen gaat kopen.

saldodipje banner

Zo kan je brokers vergelijken op kosten en voorwaarden. De ene broker heeft namelijk lagere transactiekosten dan de andere en 1% transactiekosten kan op de lange termijn duizenden euro’s schelen. Voorbeelden van brokers waar je aandelen kan kopen zijn Lynx, TradersOnly en DeGiro en Binckbank.

Hoe koop je aandelen is dus niet de enige vraag die je jezelf moet stellen als je wilt beginnen met beleggen. Er komt meer bij kijken en als je het goed wilt doen dan ksn je je echt beter eerst inlezen. Je doel is natuurlijk om winst te maken en niet door onnodige fouten (een deel van) je spaargeld verliezen.

error: Content is protected !!